Rupelmonde deelgemeente van Kruibeke en bekend om de geboorteplaats van Mercator. Op de ruïne van een waterburcht uit de 12de eeuw staat de graventoren. opgericht door de graven van Vlaanderen. Hierin werd oa. het archief van Vlaanderen bewaard. In de 16de eeuw werd de burcht omgebouwd tot staatsgevangenis waarin ook Mercator gedurende 7 maanden gevangen zat. beschuldigd van ketterij opgesloten door de kerkelijke overheid. Op het einde van de 17de eeuw werd de burcht opgeblazen door de Fransen. In 1817 bouwde baron de Felz op de ruïnes een bakstenen toren dienstig als jachtpaviljoen. Sinds 1955 is het een museum.
Verspreid over Rupelmonde staan 33 zonnewijzers, in verschillende soorten, opgesteld. In het Mercatorjaar 1994 plantte zijn geboortedorp tal van zonnewijzers, verspreid over het hele grondgebied. Op tientallen gevels doorheen het dorp wordt eer betoond aan de grootste inwoner aller tijden.
Wandelend langs de Schelde geraak je tot bij het Zweeds Paviljoen. Verscholen tussen een groepje bomen merk je een ijzeren skeletstructuur op. Dit is het enige restant van het openluchtzwembad dat tijdens het interbellum gevestigd was pal naast de Schelde. Met de aanleg van het overstromingsgebied werd de badkuip gedempt en het zwembadgebouw kaalgestript. De exacte locatie van het paviljoen kan je vinden door volgende coördinaten in te geven op Google maps: 51.133314° 4.321666°Het verhaal van dit bouwwerk gaat echter veel verder terug in de tijd. Oorspronkelijk was deze verroeste constructie het Zweeds paviljoen op de Expo 1930 in Antwerpen. Na de wereldtentoonstelling kocht de Kruibeekse ondernemer Louis Coenaerts de staalstructuur en herbouwde het naast zijn zwembad.
Stap je verder zuidwaarts, dan kruist je pad een bundel hoogspanningslijnen: het signaal dat je de elektriciteitscentrale van Schelle nadert. Aan de overkant van de Schelde strekken de gebouwen van Interescaut uit 1930 zich uit.
Graag geweten wie de kunstenaar is van het grote vrouwenbeeld langs de kade. Dank. Rovits@telenet.be
Beste,
Ik heb geen idee wie de kunstenaar is. Mocht jij het ondertussen gevonden hebben, mag je me het altijd laten weten.
Mvg
Kristine