Brussel en zijn Japanse toren en het Chinees Paviljoen

De Regie der Gebouwen, de overheidsdienst die het beheer waarneemt over de gebouwen die de Staat bezit of huurt, beloofde dat de renovatiewerken van de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen tegen 2021 klaar zouden zijn. Maar de gebouwen zijn eind 2022 nog altijd dicht en ze staan er verloederd bij. Ze werden aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd in opdracht van Koning Leopold II om Chinese en Japanse kunstschatten in op te bergen. 

Interieurrestauratie (2010-2014)

In 2010 kreeg het studiebureau Fenikx de opdracht voor het materieeltechnisch vooronderzoek van de binnenafwerking, maar omdat de vooronderzoeken een aantal verrassende elementen aan het licht brachten, werd de opdracht van Fenikx tijdelijk geschorst. In de toren werden authentieke Japanse ornamenten uit de Edo-periode (1603-1868) en de Meiji-periode (1868-1912) ontdekt, in combinatie met Europese elementen. Dat aspect vereiste een heel specifiek bijkomend onderzoek en bepaalde mee het vervolg van het vooronderzoek. De authenticiteit van de stukken moest onderzocht worden door Japanse experts.

In de loop van 2013 rondde Fenikx het materieeltechnisch vooronderzoek af. De dringendste instandhoudingswerken zijn toen gestart: de fixatie van de schildering op het cassetteplafond van de eerste en derde verdieping, de fixatie van de fries met muzikanten op de vierde verdieping en de consolidatie van bepaalde houten elementen. De werken werden uitgevoerd door ASAJAG bvba en zijn midden maart 2014 beëindigd.

In april 2014 werd op alle verdiepingen zonnewering geplaatst om de hoogstaande decoratie van de toren te beschermen tegen verdere aantasting door de zon.


Historiek over dit gebouw te vinden op regie der gebouwen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *